Zes nieuwe fondsen bieden startups 67,5 miljoen euro durfkapitaal

Nederlandse startups kunnen vanaf vandaag een beroep doen op 67,5 miljoen euro aan durfkapitaal, verdeeld over zes nieuwe investeringsfondsen. De fondsen hebben elk een andere focus, variërend van duurzaamheid tot software en van patenthouders tot vrouwelijke ondernemers.

Dit is de uitkomst van de meest recente tender voor de Seed Capital-regeling van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Met deze regeling vullen private investeerders en de overheid samen fondsen voor startups, waarbij de overheid maximaal 50% bijdraagt. Van de 67,5 miljoen euro nieuw durfkapitaal is 32 miljoen afkomstig vanuit het ministerie van EZK.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Startups zetten Nederland op de wereldkaart met hun nieuwe producten en diensten, en zorgen zo voor inkomsten en banen. Om ervoor te zorgen dat startups in ons land van de grond blijven komen en kunnen doorgroeien, hebben ze kapitaal en kennis nodig. De Seed capital regeling voorziet daarin: private, ervaren investeerders brengen expertise en kapitaal in, en de overheid verdubbelt hun inleg. Het is goed om te zien dat het vertrouwen in onze startups groot is, getuige de deelname van pensioenfonds ABP. Ook ben ik blij dat de fondsen meegroeien met deze tijd – dat zie ik bijvoorbeeld aan het Borskifonds, dat zich richt op vrouwelijk ondernemerschap.”

Foto: Simone Brummelhuis interviewt Mona Keijzer op
het Global Entrepreneurship Summit in 2019.

Mocht je op zoek zijn naar early stage-financiering, Borski Fund is een van de fonds die mee doet aan de Seed-regeling:

Borski Fund: investeert in vrouwelijke ondernemers. Het fonds werd vorig jaar opgericht door Laura Rooseboom (StartGreen Capital) en Simone Brummelhuis (The Next Women). Zij gingen van start met 21 miljoen euro, en zijn op weg naar 50 miljoen euro onder beheer. Sindsdien werd er onder meer 3 miljoen geïnvesteerd in IME Medical (maakt medische materialen met electrospinning) en 4 miljoen in Ziel, de challlenger waarmee Marleen Vogelaar (co-founder van Shapeways) een platform bouwt voor het ontwerpen en produceren van kleding.

Bekijk het gehele persbericht op de site van RVO en ook het nieuwbericht op Sprout.