Ontmoet de vrouwelijke makers die we met trots ondersteunen

Onderstaande vrouwelijke ondernemers gingen je voor, samen bouwen we aan goede bedrijven en stimuleren we innovatie door vrouwelijke ondernemers. Borski fonds blijft actief betrokken bij de bedrijven in portefeuille en ondersteunt bij financiering, bedrijfsstrategie, het verbinden van netwerken en internationalisering.

DUDE CHEM

DUDE CHEM, opgericht in 2021 in Berlijn, is een asset-free virtuele deeptech fabrikant die groener geproduceerde chemicaliën levert.
Hun nieuwe chemische processen worden intern ontwikkeld en ze garanderen de implementatie ervan met de hoogste
hoogste niveau van controle door middel van de nieuwste computationele benaderingen. DUDE CHEM geeft opdracht aan een netwerk
van fabrikanten (asset owners) om voor hen te produceren met hun eigen groenere, gepatenteerde recepten.

CarbonX

CarbonX, opgericht in 2014, helpt de toegang tot anode-actieve materialen veilig te stellen en biedt zo een kostenconcurrerend en duurzamer alternatief voor grafiet. Met zijn eigen feedstocktechnologie stelt het fabrikanten van cellen en OEM’s van elektrische voertuigen in staat om kritieke anodematerialen lokaal in grote volumes te betrekken. CarbonX heeft zijn hoofdkantoor vlakbij de TU Delft campus in Nederland, biedt ondersteuning bij celvalidatie en richt zich op het opzetten van lokale toeleveringsketens in samenwerking met regionale fabrikanten.

Soft Revolt

Soft Revolt werd in 2020 opgericht door Elles Roeleveld en Kim Bakker en heeft als doel het herdefiniëren van lingeriecomfort terwijl het vriendelijk is voor zowel de huid als de natuur. Het creëert stijlvolle, draadvrije en naadloze bralettes met duurzame quarrel. Ze worden uit één stuk gebreid en bieden extra comfort, vooral voor grotere cups, zonder restmateriaal.

RTI Blockchain

RTI Blockchain, een vernieuwer in de logistieke sector, biedt geavanceerde technologische oplossingen om de efficiëntie, transparantie en effectiviteit in het beheer van herbruikbare transportartikelen te verbeteren. RTI Blockchain richt zich op de AGF-, retail food- en non-foodsector en biedt nauwkeurige controle over herbruikbare verpakkingen en ladingdragers, realtime inzicht in voorraden en balansen en proces- en contractbeheer. Hun datagestuurde kostenanalyses van RTI’s stellen klanten als Van Gelder, Hessing, Quooker en BMN Group in staat om hun logistieke processen te optimaliseren.

The Selection Lab

The Selection Lab is een in Amsterdam gevestigde ontwikkelaar van assessmenttechnologie om sollicitanten te screenen. Sinds 2018 hebben de oprichters Lotte Welten (CEO), Joeri Everaers (COO) en Jordi Wippert (CTO) meegewerkt aan de ontwikkeling van een objectieve, op vaardigheden gebaseerde aanwervingsmethode die zowel gebruiksvriendelijk als eenvoudig te implementeren is. Het team gelooft dat het objectief matchen van de juiste mensen met de juiste functies levens, organisaties en zelfs de maatschappij als geheel verandert. Door te focussen op de soft skills van kandidaten en gebruik te maken van een slimme datalaag om inzichten te verschaffen over de kandidaatprofielen ten opzichte van het huidige personeelsbestand, stelt The Selection Lab bedrijven in staat om de miljoen dollar vraag te beantwoorden: welke soft skills bepalen het succes van medewerkers binnen mijn organisatie?

Aiir

Aiir Innovations ontwikkelt kunstmatige intelligentie (AI) software voor visuele inspectie van vliegtuigmotoren. Aiir Innovations is in 2016 opgericht door een diverse groep studenten Kunstmatige Intelligentie van de Universiteit van Amsterdam en is toonaangevend in de markt voor software voor de luchtvaart. Ze werken onder andere samen met KLM Airlines, Waygate Technologies en MTU Leasing Services. Door menselijke inspecteurs actief te ondersteunen bij alle aspecten van inspectie draagt Aiir bij aan de veiligheid en efficiëntie van straalmotoren.

Parfumado

Parfumado Group is een van de snelst groeiende spelers in de online parfum en beauty sampling markt. Het Amsterdamse bedrijf speelt in op de snelle verschuiving naar de online beautymarkt. In een door COVID gedreven digitaliseringsspurt, vereist dit van beautymerken en retailers nieuwe digitale strategieën om klanten te bereiken. Naar verwachting zal in 2024 de helft van alle parfumaankopen online worden gedaan. Voor de corona crisis was dit slechts 15 procent. Parfumado speelt in op deze verandering door op te treden als een matchmaker tussen merk en consument. Om dit te doen heeft de groep twee verdienmodellen: een B2C abonnementsmodel voor parfum (Parfumado) en een B2B gericht sampling platform voor beauty (Rocket Campaigns).

Closure

Closure ontzorgt families na het overlijden van een dierbare door lopende abonnementen te beëindigen of over te dragen. In onze huidige “abonnementencultuur” heeft een gemiddeld persoon meer dan 30 lopende contracten, accounts, abonnementsaccounts of profielen. Afsluiten is een antwoord op de onoverzichtelijke en moeilijk te annuleren berg periodieke verplichtingen die achterblijven bij overlijden. Het ontlast de erfgenamen van de overledene door te fungeren als één enkel contactpunt tussen erfgenamen en organisaties. Erfgenamen geven aan bij welke bedrijven abonnementen moeten worden beëindigd of overgenomen en Closure voert deze verzoeken uit. Closure bekijkt problemen vanuit een data- en technologieperspectief, wat leidt tot innovatieve oplossingen ten opzichte van de status quo.

Prolira

Prolira heeft de Deltascan ontwikkeld en gecommercialiseerd, een medisch product dat delier snel en objectief kan detecteren. De Deltascan is een draagbaar EEG-apparaat met hoge prestaties voor het meten van de toestand van de hersenen. Door de Deltascan te gebruiken, kunnen verpleegkundigen en medische professionals op ziekenhuisafdelingen delier en acute hersendisfunctie in een vroeg stadium herkennen. Vroegtijdige detectie maakt behandeling in een vroeg stadium mogelijk, wat resulteert in kortere opnameduur van patiënten tot 1,5 – 2 dagen.

Inne

Inne is een startup op het gebied van gezondheidstechnologie die technologie gebruikt om vrouwen inzicht te geven in hun reproductieve gezondheid. Met Inne’s biosensor minilab kunnen vrouwen hun dagelijkse progesteronniveau – een belangrijke indicator van reproductieve gezondheid – ontdekken door een dagelijkse speekseltest uit te voeren. Door gebruik te maken van speeksel – in plaats van temperatuur – is bewezen dat de minilab even nauwkeurig is als een progesterontest in een laboratorium, waardoor een nauwkeuriger beeld ontstaat van de menstruatiecyclus van een vrouw.

VIVOLTA

VIVOLTA, voorheen IME Medical Electrospinning, is al meer dan tien jaar een toonaangevende speler op het gebied van de ontwikkeling en implementatie van elektrospinprocessen en -apparatuur voor de productie van medische hulpmiddelen voor (regeneratieve) geneeskunde en medicijnafgifte. VIVOLTA heeft een unieke reeks innovaties in de elektrospinningtechnologie ontwikkeld voor de reproduceerbare en schaalbare productie van elektrospunmateriaal onder streng gecontroleerde omstandigheden die nodig zijn voor de MedTech- en farmaceutische markt. Onder leiding van Judith Heikoop zet het Nederlandse deep-tech bedrijf zich actief in voor groei en internationale uitbreiding van co-ontwikkelingsprojecten in de MedTech en Pharma industrie.

The Fabricant

The Fabricant, werelds toonaangevende digitale modehuis, heeft als missie om de mode-industrie te transformeren naar een nieuwe sector van uitsluitend digitale kleding die niets anders dan data verspilt en niets anders dan verbeelding benut. Vandaag de dag blijven hun geavanceerde ontwerpen, visie en technologie de wereldwijde mode-industrie transformeren. De langetermijnvisie van The Fabricant is het creëren van tools en producten die de mode-industrie transformeren naar een volledig digitaal bestaan, zowel in productie als consumptie, terwijl ze modecreatie democratiseren zodat het een gezamenlijk proces wordt dat gebruik maakt van 3D-technologie en de creativiteit van consumenten, toegankelijk voor iedereen.

The Next Closet

The Next Closet is een duurzame marktplaats voor tweedehands luxe mode. Met een moderne en toekomstgerichte visie maakt het Amsterdamse bedrijf luxe mode betaalbaar en stimuleert het het idee van een circulaire economie waarin tweedehands artikelen worden hergebruikt in plaats van weggegooid. De missie van The Next Closet is om de tweedehands kledingmarkt mainstream te maken – nee zeggen tegen fast fashion en kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit.

Thirona

Thirona B.V. is in 2014 opgericht door Dr. Eva van Rikxoort en Prof. Dr. Bram van Ginneken. Het bedrijf biedt AI-enabled medical imaging technologie ontwikkeld door een team van vooraanstaande AI en medische wetenschappers en software engineers. Het bedrijf heeft een unieke combinatie van in-house capaciteiten en toegang tot medische data voor productontwikkeling. Thirona richt zich met haar software op de diagnose van long- en oogziekten. Het is de missie van Thirona om de kloof tussen academische ontwikkelingen in medische beeldanalyse en klinische bruikbaarheid te overbruggen door producten te creëren die state-of-the-art deep learning technologie bevatten om medische specialisten te helpen bij hun dagelijkse taken.

Exits

Atlantic Therapeutics

Atlantic Therapeutics ontwikkelt medische hulpmiddelen en de bijbehorende software, apps en connected health technologieën voor de behandeling van alle soorten incontinentie. De missie van het bedrijf is om de levenskwaliteit van miljoenen mensen elk jaar te verbeteren door hen in staat te stellen hun bekkengezondheid te herstellen en te versterken, waardoor ze het vertrouwen en de controle terugkrijgen om een actief leven te leiden. Het product INNOVO is een door de FDA goedgekeurde behandeling met CE-markering voor vrouwen die lijden aan stress-urine-incontinentie. Het werkt door het leveren van klinisch bewezen, veilige, niet-invasieve bekkenbodemstimulatie via unieke draagbare technologie. Het revolutionaire hulpmiddel helpt blaaszwakte te voorkomen door actief de hoofdoorzaak te behandelen in plaats van alleen de symptomen. Uitgebreide, uitzonderlijke resultaten van klinische studies, uitgevoerd op meer dan 600 proefpersonen, bevestigen consequent verbeteringen in belangrijke resultaten, symptomen en aanvaardbaarheid. Het bedrijf werd in 2023 verkocht aan Caldera.