Waarom Van Lanschot in Borski Fund investeert

Susan Leerkes, commercieel directeur van Van Lanschot Kempen, licht in dit blog toe waarom deze onafhankelijke wealth manager in Borski Fund investeert.

Verantwoord en duurzaam
Alle beleggingsoplossingen van Van Lanschot Kempen zijn duurzaam en dragen bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Als duurzame belegger beoordeel je bedrijven niet alleen op financiële resultaten, maar ook op de manier waarop ze omgaan met hun werknemers en het milieu en hoe ze zich opstellen in ethische vraagstukken. Wij beleggen bijvoorbeeld niet in producenten van kernenergie, in wapenfabrikanten en bedrijven die zich schuldig maken aan het schenden van mensenrechten of de arbeidsomstandigheden van hun werknemers.

Impact-beleggingen
Daarnaast vinden wij het belangrijk dat particuliere beleggers makkelijker kunnen investeren in impact-beleggingen. Daarom kunnen Van Lanschot-klanten beleggen in de Kempen Global Impact Pool. Dit fonds heeft als doel een positieve bijdrage te leveren aan 5 van de 17 SDG’s van de VN. Zo draagt het fonds onder meer bij aan betaalbare, goede gezondheidszorg & financiële diensten, een verduurzaamde voedselketen en betaalbare en duurzame energie.

Sociaal rendement
Wij hebben in Borski Fund geïnvesteerd voor het financiële én het sociale rendement. Borski Funds doet aan negatieve screening op onder andere tabak, een sector waarin wij zelf ook niet beleggen. Daarnaast draagt het fonds bij aan SDG’s 3, 5, 8, 12 & 17 die in grote mate overlappen met ons eigen investeringsbeleid. Bij SDG 5: gendergelijkheid, hoort dat je je inzet voor diversiteit en gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Borski Fund biedt daarvoor een mooie kans, daar wil je bij zijn. Niet voor niets waren Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en Koningin Máxima aanwezig bij de lancering van het fonds.

Gendergelijkheid
Bij Van Lanschot Kempen geloven we dat diversiteit onder de medewerkers leidt tot betere besluitvorming, een betere werkomgeving en minder ‘blinde vlekken’. Een inclusieve en divers personeelsbestand stimuleert de bedrijfsprestaties, innovatie, flexibiliteit en veerkracht van onze organisatie. We zijn bovendien van mening dat diversiteit toegang biedt tot een veel grotere talentenpool, waarin prestaties en capaciteiten naast diversiteit bestaan. Diversiteit is bij ons dan ook beleid bij werving en retentie van talent.

Deuren openen
Een andere belangrijke reden om in Borski Fund te investeren, is dat het fonds voor ons deuren opent. Naast de grootbanken investeren namelijk verschillende vermogende particulieren. Daar zitten ondernemers bij die eerder zelf hun bedrijf hebben verkocht. Een aantal van hen wilden wij al een tijdje benaderen en dat is nu gelukt. Ook bij bijeenkomsten van het fonds komen wij in contact met andere investeerders waarvoor wij een rol kunnen spelen in de invulling van hun vermogen of hieraan gerelateerde zaken zoals een (familie)hypotheek. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Op eigen benen
Verder hebben wij een verantwoordelijkheid naar onze aandeelhouders: elke investering moet op zijn eigen benen kunnen staan. Borski Fund doet dat. De oprichters hebben een bewezen trackrecord, het fonds heeft toegang tot een breed netwerk van vrouwelijk ondernemers en de operationele aspecten zijn gewaarborgd door de infrastructuur van StartGreen Capital: de paraplu boven Borski Fund. Alle benodigde ingrediënten zijn aanwezig om het beoogde rendement te halen. Daarbuiten steunen we graag een initiatief dat, net als ons eigen beleid, ontworpen is om een breder pallet aan talenten de kans te geven.

Leerzame samenwerking
De samenwerking met StartGreen Capital is daarnaast voor ons een mooie kans om onze kennis en ervaring op het gebied van impact investing te vergroten. In de eerste anderhalf jaar van Borski Fund hebben ze al heel mooie investeringen gedaan. Ook vind ik het geweldig dat Simone Brummelhuis, directeur van Borski Fund, is uitgeroepen tot een van de tien meest invloedrijke vrouwen bij Europese start-ups. Hulde!

Tags: