Waarom de lijst van 100 vrouwelijke topondernemers nodig blijft

Volgende week verschijnt zij weer: The Next Women 100, de lijst van 100 succesvolle vrouwelijke ondernemers in Nederland. Minimale omzet (gemeten in 2019): twee miljoen euro. Bedenkt nu dat 94 procent van de ondernemers in ons land een omzet van een miljoen niet haalt. En stel jezelf vervolgens de vraag: is zo’n specifieke lijst nodig? Ja, zeggen de initiatiefnemers.

Het is de negende keer dat de lijst verschijnt en de noodzaak ervan is voor director Rixt Herklots en oprichter Simone Brummelhuis van The Next Women nog steeds relevant: ,,We horen het nog regelmatig als het gaat om vrouwelijke ondernemers: ‘ze zijn er niet’, ‘wij kunnen ze niet vinden’, ‘ze bestaan niet’, ‘als ik ze niet in mijn directe kring heb zitten, zullen ze er wel niet zijn’. Maar wat de lijst ook rechtvaardigt is de vraag van startende vrouwelijke ondernemers: wie zijn mijn rolmodellen, aan wie kan ik me optrekken, wie hebben het al gedaan, door wie kan ik mij laten inspireren?”

Het Borski Fund is opgericht door Brummelhuis, zelf in het verleden mede-oprichter van het reviewplatform iens. Vier banken nemen eraan deel, naast enkele familiefondsen en 35 ondernemers van wie 75 procent vrouw is. Het fonds beheert nu al 30 miljoen euro, maar niet iedereen snapt het doel van het fonds. Brummelhuis: ,, We zijn laatst door een man een ‘sympathiek initiatief’ genoemd. Met nu al dertig miljoen! Sympathiek zijn we alles behalve, verre van. We zijn een technologiefonds. We richten ons op diversiteit en vrouwelijke ondernemers. Dat is nieuw, daar heb je mensen voor nodig die hun nek durven uitsteken, zoals bij alle nieuwe dingen.”
Leest het artikel hier.
The Next Women 100 kan je hier terugvinden.