Femtech is een segment dat je niet kunt negeren

Het is niet verwonderlijk dat de meeste oprichters van femtech bedrijven vrouw zijn. Immers: de gemiddelde man zal de noodzaak voor een handsfree borstkolf, slimme bekkenbodemspieren trainer of eerlijke moeder-app niet zo sterk voelen. 

Het is ook niet verwonderlijk dat VC’s nog moeite lijken te hebben met het femtech segment. Slechts een paar procent van de VC’s is vrouwelijk, dus hier geldt wederom dat de noodzaak om aandacht – of geld – te besteden aan technologie voor en door vrouw en kleiner is.

Wat wel een vervelend effect van deze twee dingen is, is dat vrouwen nog steeds minder snel en makkelijk financiering op weten te halen. Laat staan voor zaken waar mannen over het algemeen geen of minder verstand van hebben. Of willen hebben. Uit een rapport uit 2019 van StartupDelta blijkt dat Nederlandse VC’s tussen 2008-2019 slechts 5,7% van hun geld in startups met vrouwelijke (mede)-oprichters stoken. De rest ging naar door alleen mannen opgerichte startups. Ook halen teams met vrouwelijke oprichters per ronde gemiddeld minder geld op dan hun mannelijke collega’s, namelijk zo’n 200.000 euro versus 600.000 euro.

Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. Mede dankzij femtech pioniers als Ida Tin (Clue), Tania Boler (Elvie), Halle Tecco (Natalist), Michelle Kennedy (Peanut) en Gina Gutierrez (Dipsea), maar bijvoorbeeld ook Inge Keltjens en Nienke Helder, de vrouwen achter de Nederlandse start-up Sexual Healing. Stuk voor stuk vrouwen die aan het roer staan van ondernemingen, gericht op vrouwelijke gezondheid, en die de afgelopen jaren miljoenen dollars of euro’s investering ophaalden. Ook een mooie ontwikkeling is de oprichting van het Borski Fund, een Nederlandse samenwerking tussen The Next Women en StartGreen Capital, om betere financiering voor vrouwelijke ondernemers te stimuleren.

Lees de volledige blog, geschreven door Anna Jacobs, op Smarthealth.